Chcesz rozpalić dobre ognisko?

Chcesz rozpalić dobre ognisko, które szybko nie zgaśnie?

Jego przygotowywanie można podzielić na trzy etapy: 1) Przygotuj podpałkę składającą się z suchych, cieniutkich gałązek o grubości rysika od ołówka i długości mniej więcej takiej jak przekątna naszych dłoni. Powinniśmy wziąć ich tyle, ile zmieści się w naszych dłoniach; 2) Będziemy też potrzebować nieco grubszych gałązek o grubości naszego kciuka i długości przedramienia. Weźmy ich tyle, uda nam się objąć ramionami. 3) Trzeba też naszykować drewno opałowe. 3 gałęzie muszą być przynajmniej tak grube, jak nasze nadgarstki, a najlepiej grubsze. Powinny być poprzecinane na części o długości mniej więcej takiej jak długość naszych ramion. Gdy już masz wszystko, weź podpałkę, ustaw w „namiot” i podpal. Gdy dobrze się rozpali, zacznij dokładać grubszych gałęzi, a potem stopniowo drewna opałowego. Taki ogień będzie palił się przez długi czas i da Ci dobry węgiel, w którym upieczesz np. ziemniaki.