Czym się kierować, wybierając kawę rozpuszczalną?

Czym się kierować, wybierając kawę rozpuszczalną?

Jakość kawy rozpuszczalnej zależy bezpośrednio od jej składu i technologii przygotowywania. Dobry produkt ma granulki w kolorze karmelu oraz delikatny i przyjemny aromat.

Jak odróżnić dobry jakościowo produkt od taniej „chemii”?

Zwróć uwagę na etykietę. Okres ważności nie powinien przekraczać 24 miesięcy. Im mniej czasu między datą produkcji a datą pakowania, tym lepiej; Na dnie słoika nie powinno być kurzu ani małych białych „puchów”. Granulki powinny być duże i jednakowego rozmiaru; Wsyp 1-2 małe łyżeczki kawy do zimnej wody. Jeśli producent zaoszczędził pieniądze i dodał do kawy cykorię. Woda zmieni kolor na ciemnoczerwony, a kawa szybko opadnie na dno szklanki bez rozpuszczania się. Produkt wysokiej jakości, będzie unosił się na powierzchni wody, stopniowo się w niej rozpuszczając.