Jak odróżnić prawdziwy serek topiony od podróbki?

Jak odróżnić prawdziwy serek topiony od podróbki?

Prawdziwy ser to 100% tłuszczu mlecznego. Do jego produkcji należy używać mleka, śmietany, innych produktów mlecznych i soli. Jeśli kompozycja zawiera tłuszcz roślinny, to jest to „produkt serowy”. Jest on tańszy i zawiera składniki, które odtwarzają kolor, zapach i teksturę sera. Jeśli będziesz jeść go generalnie, zaszkodzą Twojemu zdrowiu.

Po czym poznać podróbkę?

Masa dobrego przetworzonego sera jest jednorodna, może zawierać puste przestrzenie, ale nie pęcherzyki. Nie kruszy się, nie przykleja się do zębów, kolor nie powinien być zbyt nasycony;
Jeżeli zamiast słowa „ser” na etykiecie napisano „produkt przetworzony” lub „produkt z sera”, oznacza to niskiej jakości „produkt serowy”;
Przetworzone plastry sera kanapkowego są również produktami serowymi, nie są zalecane dla dzieci. Zamiast tego lepiej jest im zrobić ze „zwykłym” serem.